UNCTAD - Organizația mondială pentru comerț global, organism ONU, a publicat infografia care urmărește volumul comerțului global în ultimele decenii. Datele cuprinse în cea mai recentă actualizare sunt valabile pentru 2021, când s-a înregistrat o scădere de 7,5% din cauza pandemiei Covid. Era al doilea an de scădere consecutiv, cauza fiind aceeași și în 2019.
Datele pentru 2022 vor fi disponibile doar anul viitor. Totuși, toate datele preliminare indică al treilea an de scădere consecutivă. Restricțiile legate de pandemie au afectat și în 2022 comerțul global, în primul rând prin carantinarea unor regiuni din China, țara care este cea mai activă pe piețele internaționale și care, în mod normal, acoperă cel mai mare volum de mărfuri exportate. Dar și mai mult comerțul global a fost influențat de invazia Ucrainei de către Rusia. Războiul din Ucraina a distorsionat masiv piețe internaționale și a provocat o inflație la nivel global, îndeosebi pentru piața energiei, inclusiv hidrocarburi, și piața produselor alimentare. De asemenea, seceta care a afectat masiv multe țări din Europa va duce la noi scăderi în comerțul cu produse agro-alimentare.
În mod cert, volumul brut al comerțului internațional va scădea și în 2022. Totuși, din cauza inflației globale și a creșterii extraordinare a prețurilor din energie, scăderea volumului de mărfuri va fi compensată de creșterea prețurilor, iar rezultatele financiare vor fi astfel ponderate.
Notă: prognoza pentru 2022 nu apare în datele UNCTAD. A fost extrapolată de autorii acestui blog din datele apărute în mass media economică, în primul rând The Economist și FT.
vezi și: Prognoza WTO pentru anii 2022-2023
Comments
Post a Comment