Orașul medieval Gondar (Etiopia) / istoria + video

Gondar se află la o înălțime de 7.500 de metri deasupra nivelului mării, cu munți care se ridică de fiecare parte și lacul Tana strălucind în depărtare. Locul orașului a fost bine ales pentru apărare, deoarece se întinde deasupra vârfului unei creastă, ceea ce face ca accesul să fie dificil din orice direcție.

Timp de 200 de ani, în timpul Evului Mediu al Etiopiei în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, regii din Gondar au condus o mare parte din nordul Etiopiei. În 1632, regele Fasilides a ales Gondar ca capitală și a devenit în curând centrul politic și cultural al țării. Deși civilizația Axum a fost centrul culturii etiopiene, realizările evului mediu, care se leagă de Gondar, au avut o mare influență asupra națiunii.

După declinul dinastiei Zagwe din Lalibela, Etiopia a fost condusă de regi care au mutat curtea cu ei dintr-un loc în altul din nordul Etiopiei. Armatele musulmane au căutat să pătrundă în zonele înalte și, sub Ahamed Gran, în secolul al XVI-lea, au ars Axum și au învins armatele etiopiene. În acest moment portughezii stabiliseră contactul cu Regatul  și l-au trimis pe Christopher da Gama, un fiu al lui Vasco, pentru a ajuta Etiopia să lupte cu armatele musulmane. După moartea lui Ahamed Gran, misionarii portughezi au căutat să-i convertească pe etiopieni la romano-catolicism, dar au eșuat. Până în secolul al XVII-lea, perioada lungului conflict religios cu musulmanii și portughezii trecea și o nouă epocă eră. Regele Fasilides și dinastia sa au construit unele dintre cele mai remarcabile clădiri din Africa, iar Gondar a devenit un oraș imperial cu turnuri și castele. Deși influențate de designul portughez, castelele au o personalitate unică și sunt expresia civilizației etiopiene.

Cel mai mare castel are o înălțime de patru etaje și a fost construit din pietre tăiate brute și mortar de var, cu uși de cedru, grinzi și mobilier. Este o clădire mare dreptunghiulară, cu o mare scară exterioară, un turn de veghe și patru turnulețe semidecomandate la colțuri. În jurul marelui castel al regelui Fasilides se află un grup impunător de castele cu turnulete, ferestre înguste, temnițe și scări, toate înconjurate de un zid de crenel cu douăsprezece porți. Cândva centre de autoritate și guvernare, aceste fortărețe feudale par singure și pustii acum, amintindu-și poate când Templul Iubirii, Casa Cântărilor și Grădinile Paradisului au fost pline de viață.

În anii în care Gondar a fost capitala Etiopiei, un număr de vizitatori din Europa și alte continente au ajuns la Gondar și s-au întors acasă pentru a povesti cu uimire ce au văzut. La sfârșitul secolului al XVII-lea, un diplomat francez a descris marile palate din Gondar cu decorațiuni bogate, mobilier frumos sculptat și tronul de aur al împăratului. 50 de ani mai târziu, scoțianul James Bruce a venit la Gonder, unde a trăit câțiva ani. El a vizitat izvorul Nilului Albastru, iar cărțile sale despre Etiopia au primit o largă circulație în lumea de limbă engleză.





Excerpted from "ETHIOPIA-LAND OF ENCHANTMENT"
by Harry R. Atkins, M.A., F.R.G.S. Reprinted by permission,
all rights reserved.

Comments

  1. [...] Orasul medieval Gondar (Etiopia) Articol publicat de hrnicu, ( Tuesday, October 6th 2009 ) in sectiunea Uncategorized    Adauga un comentariu Cuvinte cheie: africa, cetate, etiopia, exotic, gondar, gonder, medieval, ruine TEXT (EN) [...]

    ReplyDelete
  2. The earliest of the Gondar castles was created by Fasilidas himself and is still in such an excellent state of repair that it is possible to climb its stats all the way to the roof, which commands a breathtaking view over much of the city.

    ReplyDelete

Post a Comment

Exchange

Popular Posts